Continuă haosul pe scena politică. Primele negocieri dintre USR-PNL și UDMR au eșuat. Ce urmează

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Premierul desemnat de președintele Klaus Iohannis a avut astăzi prima rundă de negocieri cu foștii parteneri de coaliție. Discuțiile au durat o oră și se vor relua vineri pentru că nu s-a ajuns la niciun acord.

Președintele PNL a declarat că cea mai bună soluție pentru a scoate țara din criză este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR. De asemenea, Florin Cîțu nu a exclus ca liberalii să voteze un guvern Cioloș.

„Azi nu a fost negociere, ci o discutie. Daca vom avea alta discutie poate se va prezenta si programul de guvernare. Pentru alte discutii voi merge in PNL, nu iau deciziile singur. Vom avea maine cred o sedinta de BEX. Nu mai există în acest moment nicio coaliție. Când un partid a ieșit și a dat vot politic pe o moțiune a PSD, iți arată apartenența la o coaliție testată în Parlament”. Solutia cea mai buna pentru Romania este coalitia de dreapta, aceasta coalitie”, a declarat Florin Cîțu.

La negocieri a participat și șeful UDMR. Kelemen Hunor spune că în acest moment este greu să aibă încredere din nou în USR, după ce a ieșit de la guvernare și a votat împotriva guvernului din care a făcut parte.

„Am constatat lipsa de încredere, fără încredere este greu să construiești. Noi trebuie să găsim o soluție, într-o formă sau alta. Eu sper ca fiecare să mai lase din orgoliile arătate în stânga și în dreapta, nu mai putem schimba moțiunea de cenzură, nici alăturarea de AUR, dar trebuie să schimbăm viitorul”, a declarat Kelemen Hunor.

Dacian Cioloș s-a arătat însă după aceste discuții încrezător. Premierul desemnat de Klaus Iohannis a declarat că cele două partide, PNL și UDMR, au cerut timp de gândire până vineri, atunci când vor avea o nouă rundă de discuții iar președinții celor două partide vor veni cu decizie.

”Obiectivul meu și al partidului e să dăm un guvern cât mai repede, pentru că nu putem să așteptăm discuții foarte lungi. Nu există altă formulă de guvernare la care noi să participăm, alta decât cea cu PNL, UDMR și minorități. Ei mi-au spus că au nevoie de o discuție în partid și că ne vom întâlni vineri. Am înțeles că Florin Cîțu are nevoie de această discuție în partid.”, a declarat Dacian Cioloș.

Premierul desemnat de Klaus Iohannis are la dispoziție 10 zile pentru a forma o majoritate și noul guvern. Pentru acest lucru, Dacian Cioloș are nevoie de susținerea PNL și UDMR dacă vrea să treacă de votul Parlamentului. Practic, până miercuri, președintele USR trebuie, ori să refacă coaliția, ori să caute voturi la celelalte partide. Greu de indeplinit însă această sarcină, având în vedere că PSD și AUR au spus clar că nu vor susține guvernul Cioloș.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI