Haos la graniță. Forțele de ordine intervin de urgență. Mii de migranți vor să intre cu forța

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Este haos la granița cu Belarus. Polonia se așteaptă ca alți 10.000 de migranți să ajungă. Autorităţile poloneze au acuzat Minskul că încearcă să declanşeze o criză majoră, după ce au apărut imagini pe rețelele sociale cu mii de migranţi care se îndreaptă spre frontiera dintre Belarus şi Polonia.

În poze se vede cum migranții sunt escortați de militari belaruși înarmați care au și câini de vânătoare. Guvernul din Polonia a declarat stare de urgență și spune că este cea mai mare încercare de forțare a graniței. Pentru asta au mobilizat peste 28.000 de polițiști de frontieră, soldați și polițiști.

Purtătorul de cuvânt al guvernului polonez a declarat că sunt în jur de 4.000 de migranți la graniță și alți 10.000 pe teritoriul Belarusului, care se îndreaptă pre frontiera cu Polonia.

În pozele postate pe rețelele de socializare, se vede cum migranții încearcă să taie gardul de sârmă ghimpată dintre Balerus și Polonia cu clești de sârmă, în timp ce soldații polonezi îi resping cu gaze lacrimogene.

Imediat, au venit reacții și din partea liderilor europeni. Președinta Comisiei Europene cere Belarusului să nu mai folosească migranții pe post de arme politice. Ursula von der Leyen a mai cerut statelor membre să aprobe sancțiuni  pentru regimul bielorus și anunță că doi vicepreședinți ai Comisiei Europene vor merge în țările de origine ale migranților, pentru a îi convinge să nu mai permită folosirea acestora de către regimul de la Minsk.

De asemenea un eurodeputatul RENEW a ținut să sublinieze că „doar slăbiciunea UE” i-a permis lui Lukașenko să folosească migranții în această criză.

La sfârșitul lunii octombrie, Franța acuza regimul Lukașenko că ar fi în spatele unui „trafic” cu fiinţe umane spre Uniunea Europeană, prin Turcia şi Dubai.

De asemenea Uniunea Europeană îl suspectează pe preşedintele Lukaşenko de orchestrarea transportării migranţilor cu avionul din Orientul Mijlociu şi Africa la Minsk, după care aceştia sunt trimişi spre Lituania, Letonia şi Polonia, ca represalii la sancţiunile economice impuse regimului bielorus de către blocul comunitar.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI