Lupta pentru lege și putere. PNL și PSD se bat pe ministerul Justiției

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Partidele PSD-PNL păreau că se apropie tot mai mult de o eventuală colaborare pentru formarea noului guvern. Sunt însă lucruri pe care le cer ambele partide și pun condiții grele. Bineînțeles, și liberalii dar și social democrații vor să numească premierul și își doresc ministere cheie.

Potrivit unor surse, Klaus Iohannis a discutat cu mai mulți lideri liberali și le-a transmis că singura variantă de a rămâne la guvernare este o coaliție cu PSD. De asemenea, pentru ca acest lucru să se întâmple, Florin Cîțu ar trebui să facă un pas în spate și să nu fie el propunerea de premier. Lucru contestat chiar de președintele PNL.

„Propunerea de premier e președintele partidului, dar vom vedea mai departe. Desemnarea o face presedintele României”, a declarat Florin Cîțu.

PSD a spus clar, prin vocea lui Sorin Grindeanu că dacă va fi propus tot Florin Cîțu, social democrații nu vor face parte din coaliție.

„Florin Ciţu nu poate să mai fie premier intr-un Guvern care are în componenţă PSD. Etapa Florin Ciţu premier a fost depăşită”, a declarat Sorin Grindeanu.

Se discută inclusiv despre împărțirea ministerelor 50-50.

„Daca e cazul cu PSD, atunci vom face o alinaţă paritară, excluzînd ministri UDMR”, a declarat Rareș Bogdan.

Cu UDMR, posibil, ieșit din schemă, PNL și PSD se bate și pe un alt minister cheie. Cel al justiției. Și aici, Klaus Iohannis a spus clar. Acest portofoliu trebuie să rămână la liberali pentru că oamenii nu pot uita ce a făcut PSD când a avut acest minister.

Social democrații pun și alte condiții dure. Vor ca de la 1 decembrie pensiile să se majoreze cu 11 procente, iar pensia minimă să ajungă la 1.000 de lei. Salariul minim ar urma să crească de două ori anul viitor. Prima dată, la 1 ianuarie cu 250 de lei, iar o a doua majorare să ducă salarium minim la 2.740 de lei, respectiv 3.000 de lei pentru cei cu studii superioare. PSD mai vrea și alocații mărite la 300, respectiv 600 de lei.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI