Cum ar putea fi scutiți de taxă românii care vor documente privind stagiile de cotizare la pensie

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

O dată pe an, costurile celor care merg pentru a își elibera documentelor privind stagiile de cotizare la pensie ar putea fi acoperite de stat. Este vorba despre o propunere de reglementare venită din partea unui fost ministru al muncii, actual deputat. Așadar, una dintre marile probleme ale celor care vor să-și reconstituie vechimea la pensionare ar putea fi soluționată din 2023.

Violeta Alexandru propune în acest act normativ ca în locul tarifelor mari percepute acum de firmele de arhivare să fie tarife limitate în baza legii, iar statul să deconteze cheltuielile făcute de cetățeni cu aceste documente din arhive o dată pe an. Mai mult, propunerea va obliga firmele care se desființează să transmită celor cărora le predau arhivele informații complete privind istoricul denumirilor.

Nu este indicat însă și care vor fi limitele. Potrivit inițiatorilor, aceste tarife maximale vor fi stabilite de cei de la Arhivele Naționale, după consultarea firmelor din domeniu. Iar tarifele vor fi scutite de TVA.

Nu de multe ori, actualii și foștii salariați au reclamat costurile uriașe ale serviciilor de arhivare private și faptul că, pentru a-și reconstitui vechimea pentru stabilirea cât mai corectă a pensiei, sunt nevoiți să scoată mii de lei din buzunar.

În aceeași propunere legislativă mai este prevăzut și faptul că documentele în baza cărora se eliberează copii, certificate și extrase privind stagiile de cotizare la pensiile publice pe care le dețin acum cei de la arhivele naționale și casele de pensii vor fi predate cu prioritate firmelor autorizate să presteze servicii arhivistice. Iar costurile acestei operațiuni vor fi suportate din bugetele arhivelor și al caselor de pensii.

Practic, prin aceast act normativ se dorește obligarea celor care predau aceste documente spre arhivare să menționeze toate denumirile pe care le-au avut în toată perioada de la înființare și până la desființare.

De asemenea, cei care dețin documentele, creatorii sau deținătorii lor, inclusiv succesorii în drepturi ai acestora, vor fi obligați să elibereze, la cererea celor interesați, certificate, adeverințe, copii ori extrase de pe acele documente, în cel mult 90 de zile lucrătoare – acum, legea nu prevede un termen maxim.

Cei care au scris această propunere legislativă mai cer și modificarea Codului muncii, prin care firmele vor fi obligate, în cazul falimentului sau lichidării să emită în cel mult 90 de zile lucrătoare adeverințele de activitate salariaților și să facă închiderea carnetelor de muncă, riscând altfel o amendă între 300 și 1.000 de lei.

Dacă va trece de Parlament și o să fie promulgată de președintele Klaus Iohannis, măsurile ar urma să se aplice abia din 2023.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI