Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise în România. Ce pregătesc parlamentarii

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Mașinile cu volanul pe dreapta ar putea fi interzise în România. Parlamentarii au depus în acest sens un proiect de lege care se află deja în dezbatere la Senat. Vor fi exceptate de la această interdicție autovehiculele istorice și mașinile utilitare, de exemplu, cele de curățenie stradală.

Proiectul legislativ are ca scop îmbunătăţirea siguranţei rutiere. Dacă va trece de Parlament se va interzice circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor înmatriculate sau înregistrate în România care au volan pe dreapta.

Așadar, dacă se va aplica acest act normativ, cei care vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta vor risca amenzi cuprinse între 870 și 1.160 de lei și de la șase la opt puncte-amendă. Punctul-amendă a rămas plafonat la 145 de lei și în acest an.

Pe lângă amendare, cei ce vor conduce o mașină cu volanul pe dreapta după introducerea interdicției vor rămâne și fără talonul acesteia. Singurul mod în care vor putea recupera talonul este mutarea postului de conducere de pe dreapta pe stânga.

Parlamentarii spun că intervenţia legislativă este necesară deoarece numărul total de accidente produse de maşini cu volanul pe dreapta depăşeşte 10% din totalul accidentelor pe an. Coliziunile sunt frontale iar posibilitatea de evitare este nulă din cauza lipsei de vizibilitate a şoferilor acestor maşini.

Regatul Unit al Marii Britanii a părăsit Uniunea Europeană la data de 31 ianuarie 2020, iar până la data de 31 decembrie 2020 este în vigoare perioada de tranziţie. Acest lucru permite României să interzică circulaţia pe drumurile publice a
automobilelor care au volanul pe dreapta. Potrivit unor statistici ale Registrului Auto Român, în România au fost aduse peste 29.000 maşini cu volanul pe dreapta în anul 2018 şi peste 20.000 maşini în anul 2019. Toate aceste maşini provin din Marea Britanie si Irlanda.

In ceea ce priveşte accidentele în care au fost implicate maşini cu volanul pe dreapta, majoritatea au fost produse de conducătorii acestor autovehicule. Statistica este înfiorătoare: în 2018 – 102 accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 28 de persoane şi 106 rănite grav, în 2019 – 90 de accidente rutiere grave, soldate cu decesul a 35 de persoane şi 88 rănite grav.

Legea ar putea intra în vigoare la 6 luni de la data publicării în Monitorul Oficial.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI