USR atacă la CCR legea vânătorii. Ce modificări au fost aduse

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

De când a trecut în opoziție, USR acuză liberalii că s-au aliat cu cei de la PSD și votează legi care pot face rău României. Același lucru s-a întâmplat și cu legea vânătorii. Parlamentarii USR vor depune o sesizare la Curtea Constituțională pe proiectul care aduce mai multe modificări acestei legi și protecției fondului cinegetic, inclusiv în ceea ce privește cotele de vânătoare pentru speciile de păsări migratoare.

Parlamentarii USR spun că modificările adoptate pot duce la decimarea anumitor specii de păsări migratoare, cu efect devastator asupra biodiversității, și contravin dreptului comunitar din UE.

Încălcarea textelor constituționale reiese prin renunţarea la sistemul de cote de vânătoare anuale pentru speciile de păsări migratoare şi înlocuirea acestuia cu un sistem aleatoriu pe baza unui număr maxim admis zilnic, din fiecare specie, pentru fiecare vânător, cât și prin diminuarea timpului de stagiatură necesar dobândirii calităţii de vânător, potrivit sesizării făcute de USR.

În România sunt aproximativ 70.000 de vânători, la care se pot adăuga alte mii de vânători străini care sunt invitați de asociațiile românești.

Cei de la USR au făcut și o simulare. Dacă 2.000 de vânători, un procent de 3% din vânătorii români, vânează numărul maxim de păsări pe zi în perioada sezonului de vânătoare, rezultă că, într-un an, s-ar putea vâna întregul efectiv populațional al mai multor specii de păsări care folosesc teritoriul României pentru cuibărit, pasaj sau iernare.

Parlamentarii USR nu sunt de acord nici cu scurtarea de la 1 an la doar 6 luni a stagiului de pregătire al candidaturii la obținerea permisului permanent de vânătoare. Aceștia spun că timpul de pregătire a viitorilor vânători este foarte scurt și nu reprezintă o garanție suficientă că le va permite acestora să fie apți să recunoască speciile de păsări care nu se pot vâna şi a speciilor care se vânează, dar sunt asemănătoare cu speciile cinegetice.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI