Ajutorul promis de stat în Horeca întârzie. Jumătate din firme s-ar putea închide până în primăvară

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism trage un semnal de alarmă și îşi exprimă îngrijorarea în privinţa ajutorului promis de Guvern care întârzie să apară.

Analiza dosarelor se desfăşoară în acest moment într-un ritm foarte lent, iar 20% din dosarele depuse au fost deja respinse, precizează reprezentanţii din domeniul Horeca.

Patronii spun că industria ospitalităţii a fost cel mai lovit domeniu de activitate din cauza pandemiei şi că numărul turiştilor străini a scăzut în această perioadă cu peste 94%. Totodată, sunt nemulţumiţi şi de faptul că este pentru prima dată în 40 de ani când România nu a participat la Târgul de turism de la Londra, cel mai important târg de profil din lume.

Conform datelor publicate periodic de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, în săptămâna 15-22 octombrie s-a demarat evaluarea a 332 de aplicaţii, în următoarea săptămânăa 152 de aplicaţii iar în ultima săptămână a doar 43 de aplicaţii, la nivelul tuturor celor 9 agenţii regionale de IMM-uri la care fiecare are un număr consistent de angajaţi cu astfel de atribuţii. 

În aceeaşi perioadă, nici numărul aplicaţiilor „în curs de clarificare”, deci cele pentru care firmele au depus contestaţii, nu a scăzut semnificativ: de la 690 la 15 octombrie, la 542 în 22 octombrie, 418 în 29 octombie şi 414 cazuri în 5 noiembie.

De asemenea firmele din Horeca mai cer şi reanalizarea cererilor respinse pe motive ce ţin de formă şi nu de fond, respectându-se principiul prevalenţei substanţei economice asupra formei, precum şi redeschiderea aplicaţiei pentru întreprinderile care, deşi se regăseau între potenţialii beneficiari eligibili, nu au putut aplica ori le-a fost distorsionată aplicaţia de erori ale platformei electronice dedicate.

Aceștia avertizează că din cauza acestui ritm lent, există posibilitatea ca mai mult de jumătate din firme să se închidă până în primăvara anului 2022 pentru că nu își mai pot ține afacerea deschisă din cauza pierderilor uriașe dar și a faptului că autoritățile întârzie cu plata de ajutor promisă. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI