Taxă pe filmele online. Ce pregătește Guvernul și unde vor merge banii

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Un nou proiect de lege a fost transmis de Guvern către Parlament, iar în decursul ultimei luni a primit avize de la comisiile de specialitate din Camera Deputatilor.

Este vorba despre o taxă de 4% din veniturile obținute platformelor de streaming de filme și seriale, precum și una de 3% din prețul filmelor descărcate contra cost. Cu alte cuvinte, guvernul Cîțu vrea să taxeze filmele online. Ar urma să fie așadar taxate companii precum Netflix, HBO etc.

Aceste modificări au fost incluse la propunerea Centrului Naţional al Cinematografiei şi la bază şi promovarea operelor audiovizuale europene prin programul de radiodifuziune, dar şi prin includerea posibilităţii contribuţiei financiare a radiodifuzorilor în producţia naţională a operelor audiovizuale.

Potrivit actului normativ, în România sunt peste 1.160.000 de utilizatori de astfel de platforme, unde primele trei clasate deţin circa 99% din cota de piaţă. Se estimează astfel o contribuţie anuală la Fondul cinematografic de circa 38 milioane de lei.

O astfel de taxă se va răsfrânge cu siguranţă şi asupra abonaţilor Netflix, HBO GO, Amazon Prime, Spotify, Youtube, Apple Music sau Apple Tv Plus.

Această propunere care a ajuns în Parlament cu privire la instituirea taxei pe abonamentele tuturor platformelor de filme şi seriale şi a unei alte taxe din preţul filmelor descărcate contra cost a stârnit controverse.

Cei de la USR spun însă că tot cetățenii vor achita în final această taxă pentru că o sa fie inclusă în prețul abonamentelor pentru serviciile de divertisment pe internet.

Claudiu Năsui susține, într-o postare pe Facebok, că după taxele excesive pe muncă, guvernul liberal se pregătește să impoziteze și distracția, în condițiile în care se angajaseră prin programul de guvernare să nu introducă taxe noi.

„O să ne spună guvernul că este vorba de o obligație impusă de o directivă europeană. E fals. Am verificat. Ca de obicei, directiva doar oferă posibilitatea aplicării unei taxe, iar conducătorii noștri aleg să ne-o impună. Cum se aplică directiva în restul Europei? În peste 10 țări nu există taxa asta. În alte țări, precum Portugalia, Polonia sau Spania, taxa este de 1% sau 1.5%. Cumva, guvernul nostru care își zice în mod mincinos „liberal” consideră că pentru România este mai potrivită o taxă de 4 ori mai mare”, a declarat Claudiu Năsui.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI