Preț uriaș la cafea. A atins maximul ultimilor 10 ani. Cât vom plăti în plus

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

De acum înainte românii vor fi nevoiți să plătească mai mult pentru a bea cafea. Prețurile au crescut semnificativ din cauza faptului că ultimul an a fost unul dificil pentru culturile de cafea din Brazilia. Seceta şi ulterior îngheţul au distrus până la 20% din arbori, afectând și producţia viitoare.

La Bursa Intercontinental Exchange, cotaţiile la cafeaua arabica au crescut cu peste 90% în acest an, ceea de i-a determinat pe fermierii din Brazilia, Columbia şi alte ţări să se declare în incapacitate de a-şi îndeplini obligaţiile contractuale.

Specialiștii avertizează și spun că anul viitor, pe lângă faptul că prețul cafelei va atinge maximul ultimilor 10 ani și producția va fi mică. Aceștia estimează că producţia totală de cafea a Braziliei, inclusiv varianta mai ieftină robusta va fi de aproximativ 55 milioane de saci, cu mult sub recordul de aproximativ 70 milioane de saci înregistrat în 2020.

Analiștii consideră că această creștere nu se va opri și va continua până în anul 2023. Companiile încep deja să resimtă efectele acestei crize, inclusiv cele din țara noastră. Grupul israelian Strauss Group Ltd., proprietarul Doncafe şi Amigo, a anunţat recent că majorarea costurilor cu materiile prime, în special cafea şi lapte, îi erodează marjele. În consecinţă, compania a decis să majoreze preţurile în Brazilia, dar şi în Ucraina, România, Serbia şi Polonia.

Așadar, iubitorii de cafea din țara noastră vor plăti mai mult pentru a bea cafeaua. Românii vor avea la începutul anului parte de încă o scumpire și la acest produs, pe lângă scumpirea alimentelor de bază.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI