Antreprenorii cer de urgență guvernanților să nu modifice sistemul de impozitare a IMM-urilor

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Oamenii de afaceri se opun modificării sistemului de impozitare a IMM-urilor. Asta, după ce, în cadrul PNRR sunt menţionate modificări ale sistemului de impozitare a microîntreprinderilor.

Antreprenorii cer păstrarea sistemului actual de taxare cu 1% din cifra de afaceri, şi trag un semnal de alarmă asupra riscului ieşirii de pe piaţă a unora dintre acestea.

Raportat la situaţia financiară a celor 490.000 de microîntreprinderi din România, care au înregistrat venituri la nivelul anului 2019, acestea au o cifră de afaceri de 203,6 miliarde de lei. Aplicându-se 1% la veniturile obţinute de microîntreprinderi, rezultă că statul a încasat în medie 2,03 miliarde de lei, reprezentând 414 milioane euro la un curs de schimb de 4,9 lei.

Dacă se va trece la impozitul pe profit de 16% potrivit PNRR, este puţin probabil să existe încasări suplimentare la bugetul de stat, în practică veniturile încasate la bugetul de stat diminuandu-se cu sumele care nu vor mai fi plătite sub forma impozitului pe venit. În acelaşi timp, introducerea impozitului de 16% pe profit, conduce la diminuarea sumelor aflate la dispoziţia antreprenorilor, ceea ce se transpune în lipsa de lichidităţi, creditare scazută, investiţii reduse, pierderea competitivităţii, dispariţia unor microîntreprinderi, avertizează specialiștii.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI