Papa Francisc naște controverse. Interviul acordat de suveranul pontif a înfuriat Rusia

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Papa Francisc a stârnit furie în Rusia după ce a sugerat într-un interviu că soldaţii din armata rusă care fac parte din minorităţi etnice necreştine dau dovadă de mai multă cruzime cu ucrainenii decât soldaţii ruşi, care sunt creştini ortodocşi, comentariile sale fiind condamnate rapid de oficialii ruşi, care l-au acuzat de „rasism” pe suveranul pontif, relatează „The Guardian”.

Într-un interviu pentru revista catolică „America” publicat luni, Papa a spus că soldaţii din regiunea budistă Buriatia şi din republica majoritar musulmană Cecenia au fost „cei mai cruzi” în timpul luptelor din Ucraina.

„În general, cei mai cruzi sunt poate cei care sunt din Rusia, dar nu sunt de tradiţie rusă, de pildă cecenii, buriaţii şi aşa mai departe”, a spus el, în condiţiile în care Rusia s-a bazat în mod disproporţionat pe minorităţile etnice pentru a furniza principala sa forţă de luptă în Ucraina, după cum notează  „The Guardian”.

Grupurile pentru drepturile omului şi organizaţiile media independente au adus dovezi nenumărate ale crimelor de război comise de forţele ruseşti, dar nu au existat date care să sugereze că soldaţii din minorităţile naţionale care luptă în Ucraina s-au comportat mai rău decât etnicii ruşi, precizează cotidianul britanic.

Comentariile Papei Francisc au fost condamnate rapid de oficialii ruşi luni seara.

„Aceasta nu mai este rusofobie, este o pervertire la un nivel pe care nici măcar nu-l pot numi”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, pe canalul său de Telegram. „Suntem o singură familie cu buriaţii, cecenii şi alţi reprezentanţi ai ţării noastre multietnice şi multiconfesionale”, a adăugat Zaharova.

Aleksandra Garmajapova, fondatoarea organizaţiei anti-război „Free Buryatia”, a calificat comentariile drept „impardonabile şi rasiste” şi s-a declarat „extrem de dezamăgită”.

„Rusia duce un război imperial început şi condus de Vladimir Putin, care, după toate aparenţele, nu este membru al unei minorităţi etnice. Papa ar trebui să îl condamne personal, dar a decis să îl ocolească pe preşedintele rus. Să nu uităm că Biserica Ortodoxă Rusă este unul dintre cei mai mari susţinători ai războiului”, a adăugat Garmajapova, referindu-se la Patriarhul Kirill. De asemenea, Garmajapova a făcut referire la o anchetă ucraineană care a identificat un grup de soldaţi de etnie rusă ca fiind principalii suspecţi din spatele uciderii civililor din suburbia Kievului Bucea, în primăvară. „Aceste comentarii sunt greşite din foarte multe puncte de vedere”, a conchis ea.

Nu este prima dată când Papa stârneşte controverse din cauza opiniilor sale despre Ucraina. Kievul l-a criticat în repetate rânduri pe şeful Bisericii Catolice de la începutul invaziei Rusiei, în februarie, pentru că nu a condamnat în mod ferm Kremlinul pentru rolul său în conflict.

De asemenea, Papa Francisc a spus că invazia Moscovei în Ucraina a fost „poate cumva provocată,” de către Occident, menţionând o conversaţie pe care a avut-o cu un şef de stat, pe care nu l-a identificat, dar care şi-ar fi exprimat îngrijorarea că NATO „latră la porţile Rusiei” într-un mod care ar putea duce la război.

Într-o aparentă replică la acuzaţiile că nu l-a criticat direct pe Putin, Papa Francisc a declarat pentru revista America: „Uneori încerc să nu specific pentru a nu jigni şi mai degrabă condamn în general, deşi se ştie bine pe cine condamn. Nu este necesar ca eu să pun nume şi prenume”.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI