Atac cu rachete în Ucraina: Centrala nucleară Zaporojie, fără alimentare de la reţeaua electrică

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Atacurile de joi dimineaţă au întrerupt centrala nucleară Zaporojie din Ucraina de la reţeaua electrică ucraineană, a anunţat compania de energie Enerhoatom.

 „Astăzi, ultima linie de comunicaţie dintre CNE Zaporojie ocupată şi sistemul energetic ucrainean a fost întreruptă. Combustibilul pentru funcţionare e de ajuns pentru 10 zile”, a spus compania într-un comunicat.

În luna august a anului trecut, incendiile cauzate de bombardamente au tăiat ultima linie electrică rămasă către centrala nucleară Zaporojie, deconectând-o temporar de la reţeaua naţională a Ucrainei pentru prima dată în aproape 40 de ani de funcţionare. Apoi, a fost nevoie de două săptămâni pentru ca centrala să fie restabilită.

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a denunțat, joi, ”tactici mizerabile” ruseşti, în urma unui nou val de atacuri masive care au vizat capitala ucraineană şi nouă regiuni în Ucraina, relatează AFP.

”Inamicul a lansat 81 de rachete, încercând din nou să-i intimideze pe ucraineni, folosindu-şi din nou tacticile mizerabile”, denunţă într-o postare pe Telegram Zelenski.

Aceste atacuri au vizat Kievul şi nouă regiuni situate în centrul, sudul şi vestul Ucrainei, acuză el.

”Sistemul energetic este în curs de restabilire. Restricţii au fost impuse în toate regiunile”, anunţă Zelenski cu privire la întreruperi ale alementării cu apă, electricitate şi căldură.

”Din nefericire există răniţi şi morţi. Le transmit condoleanţe familiilor”, anunţă şeful statului, fără să prezinte un bilanţ.

Oraşul Harkov, situat în estul Ucrainei, a rămas joi fără electricitate, apă şi încălzire, în urma atacurlor ruseştri masive care au atins infrastructuri esenţiale, a anunţat primarul Igor Terehov.

”Nu mai e curent în tot oraşul”, a anunţat el la televiziune.

”Transportul electricităţii nu funcţionează. Nu exisrtă încălzire şi aprovizionare cu apă, din cauza lipsei de tensiune în reţeaua electrică”, a anunţat el.

Aproximativ 40% dintre consumatorii din Kiev au rămas joi fără căldură, în urma atacului rus, anunţă Administraţia Militară a capitalei ucrainene.

”Întreriperi de electricitate de urgenţă nu permit să se asigure încălzirea a 40% dintre consumatori la Kiev”, precizează într-o postare pe Telegram administraţia.

 

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI