Bombardamente la un muzeu din Kupiansk. Cel puțin 10 persoane au fost rănite și una a murit. Zelenski denunţă un act „barbar”

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a denunţat marţi un atac „barbar” al Rusiei asupra unui muzeu din oraşul Kupiansk, în nord-estul Ucrainei, o nouă „crimă de război” care, potrivit acestuia, s-a soldat cu cel puţin un mort şi 10 răniţi, relatează AFP.

Zekenski spune că lovitura a avut loc în centrul oraşului Kupiansk, „asupra unui muzeu de istorie locală”, oraşul fiind foarte aproape de linia frontului din nord-estul ţării.

„Deocamdată, am fost informaţi despre moartea unui angajat al muzeului şi despre zece răniţi”, a declarat Volodimir Zelenski pe Telegram. „Există încă oameni sub dărâmături”, a mai spus preşedintele.

„Toţi cei vinovaţi de aceste crime de război vor fi cu siguranţă aduşi în faţa justiţiei şi nu va exista milă”, a promis preşedintele ucrainean, criticându-i pe ruşi pentru că „ucid ucraineni cu metode absolut barbare”.

El a publicat şi un filmuleţ în care se vede o clădire distrusă, cu ferestrele aruncate în aer şi o mulţime de resturi pe jos.

„Ţara teroristă face totul pentru a ne distruge complet”, spune Zelenski, care promite răzbunare: „Trebuie şi vom răspunde!”.

Atacul rusesc a fost efectuat cu ajutorul unei rachete sol-aer S-300 de fabricaţie sovietică, a declarat pe Telegram Andrii Iermak, şeful administraţiei prezidenţiale.

Kupiansk, la aproximativ 100 de kilometri de Harkov, avea o populaţie de peste 25.000 de locuitori înainte de război. A fost cucerit de ruşi în primele zile ale invaziei, în urmă cu mai bine de un an. Ucrainenii au recucerit apoi oraşul în septembrie, după o contraofensivă fulgerătoare. Dar forţele Moscovei, susţinute prin mobilizarea a sute de mii de rezervişti, s-au întors în zonă la începutul acestui an, stârnind temeri în rândul multor localnici. La începutul lunii martie, Kievul a ordonat chiar persoanelor vulnerabile să evacueze oraşul în faţa presiunii militare ruseşti.

 

Sursa: Adevarul Zilei

ARTICOLE RECOMANDATE

ULTIMELE ȘTIRI