Prefectura Constanța îi atrage atenția primarului Chițac că a încălcat Constituția și legile în vigoare (n.r. la fel ca Dragnea)

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]


Jurnaliștii de la ordinea.ro au publicat în premieră despre tentativa primarului Constanței, Vergil Chițac, de a trece în inventarul orașului Lacul Tăbăcăriei, care face parte din domeniul public al statului. Prefectura Constanței le-a dat dreptate și a cerut revocarea acelui demers.

Instituția Prefectului a cerut Consiliului Local al Municipiului Constanța să revoce trei hotărâri adoptate cu încălcarea legii la finalul lunii februarie. Notificarea a fost transmisă pe 16 martie 2021. La sfârșitul săptămânii trecute, documentul a fost adus la cunoștință publică de Primăria Constanța, care l-a încorporat unui proiect – publicat pe site-ul oficial – vizând revocarea HCL 58/26.02.2021. Este vorba de hotărârea prin care s-a aprobat darea în folosință gratuită către Registrul Auto Român a unui teren al orașului. Deocamdată, primarul Vergil Chițac nu a întocmit proiecte distincte pentru revocarea celorlalte două hotărâri adoptate cu încălcarea legii. Acestea din urmă se referă la solicitările adresate Guvernului de a aproba transferul lacului Tăbăcărie și al Portului Turistic Tomis, din domeniul public al statului, în proprietatea publică a Municipiului Constanța.

Belina lui Chițac

Ordinea.Ro a prezentat în premieră, încă din 17 martie a.c., detalii despre ilegalitatea hotărârii referitoare la lacul Tăbăcărie (vezi AICI). În articolul nostru, am arătat pe larg că inițiativa lui Vergil Chițac este identică aceleia prin care insula Belina și brațul Pavel au fost trecute, printr-o hotărâre de Guvern din 2013, în domeniul public al Județului Teleorman. Brațul și insula au ajuns mai apoi domeniu de pescuit al liderului PSD Liviu Dragnea.

Afacerea Belina a făcut obiectul unui dosar penal de răsunet instrumentat de procurorii DNA. Studiind rechizitoriul din cazul Belina, am remarcat că principala miză teoretică a procurorilor a fost aceea de a demonstra că insula și brațul Dunării fac obiectul exclusiv al proprietății publice de stat, la fel ca și lacurile naturale. Apartenența bunurilor de acest tip la domeniul public al statului este stabilită prin lege organică, în speță Legea Apelor 107/1996. Evident că o situație reglementată prin lege nu putea fi schimbată prin Hotărâre de Guvern, ci – eventual – tot printr-un act normativ de putere egală. În mod uimitor, Vergil Chițac a ales calea utilizată în trecut de Liviu Dragnea, încercând să obțină tot o Hotărâre de Guvern prin care să se modifice aspecte reglementate de lege.

Căruța, înaintea boilor

În articolul menționat, Ordinea.Ro a făcut o analiză punctuală a tuturor argumentelor furnizate în Raportul care a stat la baza inițiativei lui Chițac. Aici trebuie să precizăm faptul că primarul Constanței a semnat Referatul de aprobare pe 19 februarie 2021 în vreme ce Raportul compartimentului de specialitate a fost întocmit pe 23 februarie 2021. Cu alte cuvinte, primordială a fost dorința primarului de a obține lacul la Primărie, după modelul Dragnea. Abia la câteva zile distanță, specialiștii au încercat să elaboreze argumente în favoarea acestei inițiative.

Extrase din proiectul referitor la lacul Tăbăcărie. Referatul de aprobare a fost semnat înainte de elaborarea Raportului, ceea ce demonstrează că specialiștii au încropit argumente, ca să poată Chițac să-și ducă la capăt ideea de tip Dragnea. Aici puteți citi întreaga documentație.

Ca în toate cazurile în care căruța este pusă înaintea boilor, argumentele s-au dovedit improvizații fragile. Ceea ce ni s-a părut de-a dreptul scandalos a fost faptul că în Raportul compartimentului de specialitate este redat între ghilimele un citat potrivit căruia lacurile naturale mai mici, de tipul Tăbăcărie, ar putea fi incluse în domeniul public al unităților administrativ teritoriale. În realitate, legea nu spune așa ceva, iar citatul emană dintr-o sursă nemenționată și reprezintă o interpretare care trunchiază și totodată adaugă la lege.

Un alt argument improvizat de juriștii Primăriei spunea că lacul Tăbăcărie n-ar fi de interes național pentru că nu are ieșire la mare. Însă mai toate lacurile statului, unele din ele situate în creierii munților, sunt în această situație, neavând ieșire la mare. 

Prefectul taxează ilegalitatea

După cum am arătat, inițiativa lui Chițac a fost notificată ca ilegală chiar de Instituția Prefectului. Prefectura a arătat că proiectele referitoare la trecerea lacului Tăbăcărie și a Portului Turistic Tomis în domeniul public al municipalității sunt ilegale. Juriștii Prefecturii au arătat că bunurile de acest tip nu pot fi transferate decât prin LEGE, iar nu prin hotărâre de Guvern, cum încearcă Vergil Chițac, după modelul Dragnea. 

În privința atribuirii unui teren al municipalității în folosința gratuită a Registrului Auto Român, notificarea arată că folosința gratuită poate fi dobândită doar de instituții de utilitate publică. Însă RAR-ul nu este o astfel de instituție de utilitate publică, ci o regie autonomă cu gestiune economică și autonomie financiară. 

Primarul este pasibil de amendă contravențională

Alte aspecte din notificarea Prefectului, la fel ca și cele prezentate mai sus, atestă că juriștii Primăriei sunt praf și pulbere. În primul rând, pefectul atrage atenția că primarul Chițac este pasibil de amendă contravențională pentru că nu a inițiat în termenul legal hotărârea 41/26.02.2021, care se referă la aprobarea execuției bugetare pe semestrul IV al anului trecut. Chițac avea obligații legale certe, însă le-a ignorat – așa cum reiese din notificarea prefectului.

O altă hotărâre, 45/2021, are hibe legale, în sensul că nu prevede, deși era obligatoriu, că primarul reprezintă unitatea administrativ teritorială în adunarea generală a uni operator regional de utilități. În acest caz, prefectul a cerut completarea hotărârii.

De asemenea, HCL 49/2021, care se referă la delegarea serviciului public de termoficare către nou înființata Termica Constanța SRL, are hibe legale. Prefectul a constatat o inadvertență între titlul hotărârii și articolele din dispozitivul acesteia. Cu alte cuvinte, titlul este despre mere, iar conținutul despre pere. Ca să nu mai spunem că utilizarea unei cacofonii în denumirea acestei firme, Termica Constanța SRL, este de-a dreptul jenantă și spune totul despre nivelul de exigență intelectuală al noii administrații a Constanței. 

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI