S-au terminat discuțiile dintre Iohannis, Cîțu și Ciucă. S-a decis ca premierul desemnat să reia negocierile cu PSD și USR

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit de urgență cu premierul desemnat, Nicolae Ciucă dar și cu Florin Cîțu. După această discuția s-a decis ca negocierile să se reia, atât cu PSD cât și cu USR.

Guvernul Ciucă pare că se află în impas, în aceste momente. PSD a decis ca momentan să nu susțină PNL iar liderii USR, după a doua rundă de negocieri, au declarat că încă se mai gândesc dacă vor vota guvernul minoritar.

„Nu știu de ce cred colegii din PNL că ne putem înțelege mai bine peste trei, patru luni. Noi trebuie să ne așezăm la discuții acum. La noi nu se pune problema așa. Noi am spus, după ce PNL propune un alt premier noi suntem gata să ne așezăm la masa discuțiilor. De ce să nu avem acum un guvern susținut de o majoritate politică și să avem un guvern minoritar?”, a declarat Dacian Cioloș, președintele USR.

În concluzie, PNL își dorește ca cei de la USR să dea votul în Parlament pentru guvernul Ciucă și după acest pas să discute despre refacera coaliției.

În ultima perioadă s-a discutat tot mai mult de alegerile anticipate. De asemenea, aceasta a fost și una din condițiile puse de PSD. Să îl susțină pe Ciucă însă doar până în februarie iar mai apoi să se desfășoare alegeri. Despre această variantă au vorbit inclusiv liberalii.

„În acest moment există o decizie clară a Biroului Politic Național de a încerca o soluție cu un guvern PNL-UDMR, dar dacă discuțiile cu celelalte forțe politice nu duc la o rezolvare, avem și alternativa alegerilor anticipate, dar în condițiile criziei de acum nu știu cum vor privi românii o astfel de situație”, a declarat Cristian Bușoi, europarlamentar PNL.

Liderii PNL și PSD au avut o primă discuție privind susținerea guvernului Ciucă. PSD nu vrea să susțină guvernul în lipsa unor garanții clare: preluarea în programul de guvernare a măsurilor propuse de PSD. Surse au declarat că social democrații își mai doreau ministerul Sănătății dar și cel al Finanțelor. Președintele PNL Florin Cîțu nu a fost de acord cu solicitările social democraților.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă are la dispoziție cel mult zece zile din momentul desemnării să vină cu guvernul în Parlament pentru votul de învestitură. Acest termen expiră la sfârșitul acestei săptămâni. Executivul Ciucă are nevoie de 234 de voturi, iar PNL și UDMR strâng 163 la care se adaugă cele 18 voturi ale minorităților naționale. Un total de 181 de voturi. Astfel, pentru învestirea guvernului lipsesc 53 de voturi.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI