Proiectul de lege privind vaccinarea angajaților a fost respins de Senat

[the_ad id="427"][the_ad id="420"]

Proiectul de lege care prevede obligativitatea prezentării certificatului verde la locul de muncă a fost respins de plenul Senatului, deși înainte primise raport de adoptare de la senatorii din comisiile de specialitate, care introduseseră chiar și noi categorii de angajați obligați să meargă la serviciu doar cu certificat verde. La acest proiect se adăugau și angajații tuturor autorităților, instituțiilor publice și de interes public, regiilor autonome, precum și a companiilor ce-și desfășoară activitatea în clădiri de birouri cu mai mult de 50 de salariați simultan.

Pentru a nu exista tratament diferențiat, proiectul stabilește acum că, în cadrul entităților publice și private, obligația prezentării certificatului revine membrilor Camerei Deputaților și ai Senatului, persoanelor care ocupă funcții publice sau de demnitate publică, precum și tuturor categoriilor de personal care își desfășoară activitatea în cadrul respectivei entități. Așadar, și parlamentarilor li se va cere certificat verde.

De la vot au lipsit mai mulți demnitari. Trei parlamentari USR, unul fiind plecat în Statele Unite, iar alți doi fiind în avion la momentul votului. Au fost și senatori de la PNL care s-au abținut de la vot. Este vorba despre George Scarlat și Alexandru Nazare. PSD și AUR au votat împotriva proiectului de lege. Pentru ca legea să fie adoptată de Senat erau necesare încă două voturi în plus.

Proiectul a fost respins așadar de Senat cu 67 de voturi „pentru” și 60 de voturi „împotrivă” iar pentru adoptare, fiind vorba de o lege organică, erau necesare 69 de voturi.

Această respingere de la Senat e doar un pas intermediar în parcursul legislativ, aplicarea sau nu a prevederilor urmând să fie decisă prin votul final al Camerei Deputaților.

Dacă acest proiect de lege trece de Camera Deputaților, salariații care nu dețin un certificat digital al UE privind COVID 19 vor avea contractele de muncă suspendate de drept.

În momentul în care salariatul care nu are un certificat digital cumulează 30 de zile de suspendare a raportului de muncă, raportul de serviciu al angajaților de la stat, respectiv contractul în baza căruia își desfășoară activitatea, încetează de drept, în timp ce angajatorii din privat pot opta fie pentru încetarea contractului individual de muncă, fie pentru prelungirea suspendării.

ARTICOLE RECOMANDATE

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

ULTIMELE ȘTIRI